Een dagje over de grens

Door: Ingrid en Marjo

Blijf op de hoogte en volg Ingrid en Marjo

23 Maart 2026 | Laos, Vientiane

Voor vandaag hebben we een uitstapje over de grens gepland.

We willen naar de hoofdstad van Laos gaan. De plaats Vientiane.

Vooraf hebben we al een gids geregeld die ons in Laos ophaalt voor een tour.

Om in Laos te komen moeten er wat handelingen verricht worden.

Het was ons niet duidelijk hoe we er moesten komen dus maar met de auto richting de grens.

Met de auto de grens over was niet mogelijk, we hadden daarvoor niet de juiste papieren. Dan maar met bus mee.

Eerst de Douane door om Thailand uit te komen.

Juiste loket vinden was lastig maar met wat hulp toch gelukt.

Daarna met de bus mee over de brug. Wij waren zeker niet de enige, de bus stond zo vol als een potje met pieren.

Aan Laos zijde dachten we goed voorbereid te zijn.

Thuis al inreis papieren aangevraagd en betaald.

Helaas, we moesten toch weer alle formulieren in gaan vullen en achteraan in de rij met buitenlandse toeristen aansluiten.

bij loket 1 het formulier ophalen, bij loket 2 alles inleveren en uiteindelijk bij loket 4 hopen het paspoort met visum weer terug krijgen. Na 20 minuten hadden we onze paspoorten weer terug en onze formulieren waren verdwenen.

Gelukkig stond de gids op ons te wachten.

Hij gaf ons een korte uitleg van de dag en de tour kon beginnen.

Als eerste bezoek stond een speciaal complex op de planning, het Buddha Park.

Hier zijn door een voormalige monnik van Thaise afkomst verschillende beelden geplaatst. Een van de objecten moet het leven uitbeelden. Het is een grote bol met 3 verdiepingen.

De onderste verdieping moet de hel voorstellen, het midden het leven en de bovenste verdieping de hemel.

Door een kleine opening kunnen we in de bol komen en geleidelijk aan alle verdiepingen bezoeken om uiteindelijk boven op de bol uit te komen. Hier hebben we ook een mooi overzicht over het park.

Na weer terug op de grond te zijn vervolgen we onze tocht door de beeldentuin met diverse uitbeeldingen.

Het is voor ons overigens heel vreemd dat er meer toeristen zijn. Tot op heden zijn wij bijna overal de enige bezoeker.

Als volgende bezoek staat een hele grote gouden stupa op de planning, Wat That Luang Tai.

De stupa is door de eeuwen heen verschillende keren herbouwd en gerepareerd. Beschadigingen kwamen door diverse oorlogen in het verleden.

De volgende stop is bij de Arc de Triomphe van Vientiane, Patuxai. Gebouwd tijdens de Franse kolonisatie van Laos. Natuurlijk aan de Champs-Élysées. Hier kun je wel veilig de straat oversteken om bij de boog te komen.

Na dit bezoek laten wij ons afzetten bij het Hard Rock Café Vientiane zodat we deze ook aan onze lijst mogen toevoegen. we nemen er een lekkere lunch met een drankje en de benodigde souvenirs van het HRC worden ingeslagen en om 2 uur vervolgd onze tour met een bezoek aan een tempel museum genaamd Wat Si Sakhet. Dit is een van de weinige tempels die enigszins heel is gebleven nadat Vientiane vroeger helemaal is verbrand. Na deze tempel steken we de weg over voor het volgende museum, Haw Phra Kaew. Ook weer een tempel waar deels een museum van gemaakt is.

Als laatste stop komen we bij COPE visitor centre uit. Hier is de geschiedenis en de gevolgen van de Vietnam oorlog uitgebeeld en de gevolgen voor Laos van toen en nu duidelijk zichtbaar.

Nog steeds worden er bommen gevonden uit deze oorlog waar Laos niets mee van doen had.

Daarna weer terug naar de grens om in omgekeerde volgorde de grensformaliteiten te doorlopen.

Rond 5 uur zijn we weer terug bij het hotel en mogen terugkijken naar een geslaagde dag.

• 24 Maart 2026 - 09:29

Annemiek :

Heerlijk toch, dat menselijke contact zonder computer bij de grenscontrole. Er zijn weer heel wat vinkjes en stempeltje gezet om jullie binnen te laten en weer uit Laos te zetten